Stephen Curry domineert All Star Game 2014

012314_curryas_twNBA – Algemeen

Net als de Nederlanders goed zijn in sporten als voetbal, schaatsen en hockey, zijn Amerikanen weer goed in andere dingen. Samen met American Football (NFL) en honkbal (MLB), is basketbal één van de grootste sporten in de USA.

De NBA is een competitie van 30 professionele basketbalteams waar alleen de beste basketballers (en best betaalde atleten) in spelen. Deze competitie staat ook wel bekend om zijn wereldwijde bereik en zijn erg actief op het gebied van social media. Vooral de laatste jaren is de NBA zeer aanwezig in bijvoorbeeld het spelen van wedstrijden in Europa of Azië buiten het seizoen om. Het gebruik van social media is ook in de laatste, pakweg 5 jaar, toegenomen dankzij kanalen als YouTube, FaceBook en Twitter. Spelers die je misschien bekend voorkomen en spelen in de NBA zijn: LeBron James, Kobe Bryant en Kevin Durant.

All Star Weekend 2014

Ieder jaar in februari wordt er in een willekeurige stad in de VS het all star weekend gehouden, en dit jaar was de keuze gevallen op de stad New Orleans. All Star Weekend is bedoeld als een bedankje aan de fans en als een welverdiende break voor de spelers. Een echte break kun je het eigenlijk niet noemen, want het hele weekend is volgepland met evenementen en sociale verplichtingen zoals interviews afgeven (maar goed, hier krijg je dan weer een bescheiden vergoeding van zo’n $13,3 miljoen dollar per jaar voor).

Het jaarlijkse all star weekend begon afgelopen weekend (14-16 feb) in New Orleans met een celebrity game. Aan deze game doen allerlei bekende Amerikaanse mensen mee (van rappers tot de minister van onderwijs) en proberen een entertainend   een balletje gooien. Ook is op deze dag een wedstrijd te zien waar de toptalenten van het 1e en 2e jaar tegen elkaar spelen. Op zaterdag zijn er allerlei verschillende events, zoals een dunk contest en een three point contest. Maar eigenlijk draait het hele weekend maar om één ding: de all star game op zondag. Hierbij spelen de beste spelers uit de NBA, opgedeeld in een west en oost team, een wedstrijd van 48 minuten tegen elkaar.

All Star Game en Social Media

Om als startende speler in de All Star Game te komen, moeten fans over de hele wereld op je stemmen. De vijf spelers die de meeste votes hebben, staan in de ASG in de basis. De NBA fans kunnen op verschillende manieren stemmen, waaronder de social media platforms Facebook, Twitter en Instagram. Natuurlijk kon er ook nog ‘ouderwets’ gestemd worden, door middel van een SMS of een vote te plaatsen op de website van de NBA. De oude manieren worden tevens nog wel meer gebruikt dan de social media mogelijkheden. Gekeken naar de hoeveelheid mensen die social media gebruiken en de stijging van de afgelopen jaren in het gebruik hiervan, was het een logische stap van de NBA om over te gaan om deze manier van stemmen.

Uit een analyse van simplymeasured is gebleken dat teams die hun spelers promoten voor de All Star Game, hier ook voordeel uit halen. Zo wisten de Golden State Warriors (toevallig ook mijn favoriete team) een geslaagde social media campagne op te zetten. Ze begonnen al vroeg met het promoten van hun sterspeler genaamd Stephen Curry en vroegen hier op de verschillende platforms om likes en stemmen. Een voorbeeld van een post op Facebook door het team uit San Francisco is hieronder te zien. De afbeelding laat ook gelijk zien hoe de fans moesten stemmen op Twitter, namelijk de voor- en achternaam van de speler gevolgd door #NBAballot.Stephen-Curry1In de periode van 15 november en 18 januari waren er al zo’n 500.000 tweets gestuurd, door 150.000 unieke stemmers (max. van 10 stemmen per dag per individu). En, niet al te verassend, was degene met de meeste Twitter stemmen Stephen Curry. De sterspeler had op 18 januari opgeteld meer dan 47.000 stemmen via het sociale platform verzameld en had meer dan 677.000 votes in totaal. Hiermee eindigde hij op de tweede plek qua totaal aantal stemmen en stond daarmee achter de geblesseerde Kobe Bryant (meer dan 844.000 votes). Niet alleen op Twitter, maar ook op Instagram won Curry de race. Met 6.000 votes sinds december won hij van Jeremy Lin, die vooral veel aanhang heeft in Azië.

In onderstaande grafiek is te zien hoe Curry de meeste stemmen ontving op twitter.NBAVOTES

http://simplymeasured.com/blog/2014/01/17/nba-ballot-social-media/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s